Category: Новости

Отворање социјално претпријатие?

Денес, се чини дека социјалното претприемништво е нов бизнис модел. Глобализацијата, демографските промени, технолошкиот напредок и финансиската криза создадоа големи предизвици во денешното општество, така да е исклучително тешко за младите, особено за оние кои се надвор од вработување, образование и обука, да најдат работа. Како резултат на тоа, може да се каже дека е […]

Развивање на младите претприемачи на Универзитетот во Кардиф

НА 05.04.2017 година, нашиот партнер БТФ (Bridging to the Future) водеше работилница на Универзитетот во Кардиф, чија цел беше да се развијат младите претприемачи и да се идентификуваат социјалните проблеми кои нивните претпријатија би можеле да ги решат.
(more…)

Со-ВЕТ на чело на промовирањето на социјалното претприемништво во Европа

Нашиот пријател и партнер Ксавиер од БТФ од Велика Британија, беше во Брисел на 28.03.2017 година, на дискусија за улогата на Европската Комисија и социјалните претприемачи во развојот на социјалната економија. Настанот имаше назив “Собир за раст“. Таму се најде сосема случајно, поканет на еден семинар за сајбер-сигурност. Талкајки по ходниците на Европскиот парламент, Ксавиер […]

Реализирање на Извештајот за анализа на потребите во Турција во рамките на проектот Со-ВЕТ

Преку проектот Со-ВЕТ се реализираше првата активност во Турција: Извештај за анализа на потребите. Исклучително е тешко за млади лица кои се надвор од формалното образование да најдат работа. Проектот Со-ВЕТ директно ги таргетира потребите на лицата кои се надвор од вработување, образование и обука преку развојот на социјалното претприемништво како алтернатива за младите невработени […]

Креирано е видео од местото Гирифалко за лицата кои бараат решенија за борбата против невработеноста во регионот Калабрија

Видеото беше подготвено во јануари и беше презентирано на првиот состанок на партнерите во Скопје, Македонија (31/01 – 01/02.2017). Сакавме да бидеме креативни и да ја искористиме приликата кога ги правевме интервјуата подготвени од страна на Со-ВЕТ проектот, да создадеме атмосфера на соработка, за да младите се чувствуваат вклучено во процесот кој е создаден со […]

Подемот на социјално претприемништво

И покрај неодамнешната финансиска криза, за поздравување е економскиот напредок со кој се соочува Велика Британија. Меѓутоа со бројката од 568.000 млади невработени лица, постои реална закана дека во Велика Британија младите ќе станат првата “изгубена генерација“ во Европа. Моменталната невработеност кај младите е 12,6% (податоци од декември 2016), која сеуште не е на толку […]

Резултати од истражувањето од областа на социјалната економија и претприемништво во Грција

Институтот за развој на претприемништво (IED) во рамките на ERASMUS+ проектот “Социјално претприемништво како алтернатива за млади невработени лица“ имплементираше обемно истражување од областа на социјалната економија и претприемништво во Грција. Главната цел од ова истражување е да се евидентираат потребите од обука на целната група ( невработени лица кои немаат пристап до образование и […]

Прв транснационален состанок на партнерите на проектот одржан во Скопје, Македонија на 30/31ви јануари 2017

Првиот транснационален состанок на партнерите се одржа во Скопје, на 30/31ви јануари 2017. На состанокот присуствуваа претставници од сите партнерски земји, Македонија, Грција, Турција, Италија, Обединето Кралство и Шведска. Настанот беше во организација на Фондација-Агро-Центар за едукација, а се одржа во конференциската сала на хотелот Долче Интернационал во Скопје. На првиот ден од состанокот партнерите […]

Тимот на JUMP работеше со целната група (NEET) од градот Гирифалко – фокус на социјалното претприемништво во јужна Италија

Обично во четврток, младите кои се без работа се собираат, прашувајки се што да направат во врска со нивната состојба на невработеност. Тимот на JUMP, составен од Пиетро Куратола и Ерика Герардини, заедно со фотографот Оресте Монтебело, беа во малото село Гирифалко во областа Катанцаро, да видат како младите го поминуваат своето време и да […]