Тимот на JUMP работеше со целната група (NEET) од градот Гирифалко – фокус на социјалното претприемништво во јужна Италија

Обично во четврток, младите кои се без работа се собираат, прашувајки се што да направат во врска со нивната состојба на невработеност. Тимот на JUMP, составен од Пиетро Куратола и Ерика Герардини, заедно со фотографот Оресте Монтебело, беа во малото село Гирифалко во областа Катанцаро, да видат како младите го поминуваат своето време и да разберат што се случува во нивните животи. Целта беше да се направи фото и видео репортажа, а воедно во рамките на Со-ВЕТ проектот, да се спроведе анкета, како дел од проектот поддржан од Еразмус+ програмата: да се направи извештај со анализа на потребите и состојбите и нивниот однос кон темата „социјално претприемништво“. Не е само кризата која ја зафати Европа и јужна Италија, не е само ниското ниво на обученост на лицата, исклученост од реалноста, туку и големото чувство на дезориентираност и слабата надеж во институциитена сите нивоа е нешто што е карактеристично за младите. Во прилог неколку слики (наскоро и видео).

Leave a comment